Klassiek op Schoonbroek – Zondag, 19 oktober 2014 – 15 u

Nikolaas Kende

Nikolaas Kende (piano), Yolente De Maeyer (viool), Wietse Beels (viool), Vincent Webb (altviool) en Benjamin Glorieurs (cello)

Op het programma :

  1. Brahms : 1ste pianokwartet “alla Zingarese”
  2. Dvorak : Pianoquintet in la groot opus 81.

St.-Laurentiuskerk Schoonbroek

Schoonbroek 101, 2030 Antwerpen.

Een organisatie van het

Bremser Orgelcomité Schoonbroek vzw,

in samenwerking met CC Luchtbal en District Antwerpen.

Toegangsprijs : 14 € vvk – 16 € kas

Bestellen van kaarten : door overschrijving van het verschuldigde bedrag op rek. BE89 9730 8112 6285 van het Bremser Orgelcomité vzw.

Via e-mail : robert.vandeun@telenet.be

Bestelde plaatsen worden gereserveerd en toegestuurd tot 8 dagen voor het concert. Daarna liggen ze, vanaf 30 minuten voor aanvang van het concert, beschikbaar aan de “Onthaalbalie” in de inkomhal St.-Laurentiuskerk.

Nikolaas Kende werd geboren in 1981 in een muzikantenfamilie. Op 5 jarige leeftijd startte hij met piano. Hij volgde les bij zijn ouders, Heidi Hendrickx en Levente Kende. Hij studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn en aan het Conservatorium van Antwerpen, waar hij naast piano nog orgel volgde bij Joris Verdin. Hij vervolgde zijn studies aan de “Hochschule für Musik und Theater München” bij Elisso Wirssaladze, waar hij in 2007 zijn Masterklassen-diploma behaalde. Daarnaast kreeg hij nog onderricht van persoonlijkheden als D.Bashkirov, A.Ciccolini, M.Perahia, D.Alexeev en Radu Lupu.

Hij ontving de “oranjebeurs” in 2003 en een DAAD-beurs in 2004 en 2005.

Op jonge leeftijd won hij reeds verschillende wedstrijden: de “ Cantabile Wedstrijd” te Antwerpen (1998), de Internationale “EPTA-wedstrijd” voor piano-duo’s (1999), “Axion Classics” te Brussel (1999), de “Stefaan de Jonghe-wedstrijd” te Aalst (2000), de “Tenuto-wedstrijd” te Brussel (2002).

In 2002 werd hij ook laureaat van de “Belgian Foundation for young soloists”. In 2004 behaalde hij een tweede prijs op de “YPF-westrijd” te Den Haag en in 2005 won hij de “pianisten-parade” te ’s Hertogenbosch waar hij de publieksprijs en de persprijs won.

In 2006 was hij laureaat van het 6de Muziekconcours van Rotary Club Gent en werd hij winnaar van het 57ste “vriendenkrans-concours” van het Concertgebouw Amsterdam en het Koninklijk Concertgebouw Orkest, waar hij ook de persprijs en de AVRO-Klassiek-Prijs won, wat hem in staat stelde een cd op te nemen.

In 2007 werd hij laureaat van de wedstrijd “Jonge Solisten”, georganiseerd door deFilharmonie olv Philippe Herreweghe.

Nikolaas treedt regelmatig op in bekende festivals en concertzalen in binnenland en buitenland, ondermeer te Frankrijk, Duitsland, Spanje, Portugal, Italië, Oostenrijk en Bulgarije.

Tijdens het seizoen 2009-2010 maakte hij zijn debuut in Amerika (Texas en California), waar hij naast recitals ondermeer het eerste pianoconcerto van Brahms uitvoerde, en bracht een recital-toernee hem langs de meest vooraanstaande Nederlandse concertzalen zoals het Concertgebouw Amsterdam, Concertgebouw Haarlem, Frits Philipszaal, Vredenburg.

Tijdens het seizoen 2010-2011 voerden concerten hem ondermeer naar Roemenië (Beethoven concerto nr.4 met het Radio Orkest van Boekarest), Spanje, Frankrijk (fetival Montpellier, festival Menton) en de Nederlandse Antillen.

Als solist vertolkte hij concerto’s van Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Brahms, Tchaikowsky, Poulenc, Ravel, Rachmaninov en Bartok met orkesten zoals het Vlaams Radio Orkest, Het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, de Filharmonie en het Symfonieorkest van Vlaanderen onder leiding van dirigenten als Etienne Siebens, Koen Kessels, Ivo Venkov, Jurgen Küssmaul, Ernst van Tiel, Daniele Callegari, Dirk Vermeulen, Paul Goodwin Stephen Heyde en David Agnus.

Hij was daarnaast reeds meerdere malen te beluisteren op radio (Klara, RTBF,AVRO, Radio Romania, France Musique, WDR) en televisie.

Ook op vlak van kamermuziek is Nikolaas zeer actief. Zo vormt hij sinds 2003 een vast duo met violiste Jolente De Maeyer, is hij sinds 2007 lid van het Narziss und Goldmund Pianotrio en richtte hij in 2007 mee het Rubensensemble op.

 

Over bremser

voor orgelcomité Sint-Laurentius, Schoonbroek, Antwerpen, Ekeren
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s