Vlaanderen keurt restauratiepremie van 288.000 euro goed voor Bremserorgel

De kogel is door de kerk : op 17 februari werd een premie van 287.768,59 euro toegekend voor de restauratie van het 17de eeuwse Bremserorgel in de Sint-Laurentiuskerk van Schoonbroek (Antwerpen) op de grens met Ekeren.

Het orgel is afkomstig uit de voormalige Sint-Laurentiuskerk van Wilmarsdonk. De kerk werd samen met het dorp gesloopt. Er rest enkel de beschermde kerktoren en het gedemonteerde orgel. De resten van het orgel zijn momenteel opgeslagen in de Sint-Laurentiuskerk van Antwerpen-Schoonbroek, erfopvolger van de verdwenen kerk. De toelage vanuit Vlaanderen dekt 80% van de geschatte restauratiekosten. De kerkfabriek en de Stad Antwerpen dragen ieder 10% bij.

Het restauratieproject loopt al ruim 10 jaar en werd in 2005 ingediend bij de Vlaamse overheid. Orgeldeskundige J. Braekmans begeleidt het hele dossier. Het Bremser Ogelcomité zorgde de voorbije jaren dat de 10% die de kerkfabriek zal moeten bijleggen, bijeengespaard werd. Hiervoor werd o.a. een samenwerking met de Koning Boudewijnstichting aangegaan, concerten en etentjes georganiseerd, bier en pralines te koop aangeboden, kon men peter worden van orgelpijpen,… Het District Antwerpen ondersteunde zowat ieder jaar de organisatie van een concert.

Met de goedkeuring van de premie werd een belangrijke stap gezet in het terug bespeelbaar maken van het Bremserorgel. Nu kunnen orgelbouwers uit binnen- en buitenland aangeschreven worden, kunnen die het lastenboek opvragen en reageren op de aanbesteding.

 

Over bremser

voor orgelcomité Sint-Laurentius, Schoonbroek, Antwerpen, Ekeren
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s