Geschiedenis Bremserorgel

Naar aanleiding van de havenuitbreiding in de zestiger jaren, dienden de dorpen Oorderen, Oosterweel en Wilmarsdonk te verdwijnen.  Van de St.-Laurentiuskerk van Wilmarsdonk, rest enkel de toren, te midden de containers.

Het 17de eeuws geklasseerde Bremserorgel e.a. kunstschatten van de St.-Laurentiuskerk van Wilmarsdonk, werden overgemaakt aan de nieuw opgerichte kerkraad van de parochie St.-Laurentius Schoonbroek (Antwerpen

Toen in 1966 de kerk zou afgebroken worden, moest ook voor het orgel een oplossing gevonden worden.  Nadat het door enkele specialisten zorgvuldig onderzocht was, besloot men het orgel te demonteren en op een veilige plaats voorlopig op te bergen.  Het orgel en de orgelpijpen werden opgeborgen in het “Antwerps Begijnhof”.

Aan het kerkbestuur van de nieuwe St.-Laurentiuskerk op Schoonbroek, die op 7 november 1981 werd de kerk ingewijd, werd het orgel overgedragen.

Bij gebrek aan de nodige financiële middelen, werd pas in 1989 de restauratie van het fronton van het fronton uitgevoerd en aan het grote publiek getoond naar aanleiding van de “Open monumentendag” op 9 september 1990

In 2005 nam het huidig Kerkbestuur het initiatief om de ganse procedure voor de restauratie van het orgel op te starten en werd dhr. J. Braekmans, orgeldeskundige, belast met het opstellen van het subsidiedossier, dat in oktober 2005 werd ingediend bij de hogere overheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s