Tabernakel

Kerkschatten uit gesloopte kerk Wilmarsdonk

De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Dat mocht de pastoor van de Sint-Laurentius-parochie van Schoonbroek, André Claessens, zelf ondervinden. Na bijna vijftig jaar is een deel van de kerkschatten uit de gesloopte kerk van Wilmarsdonk weer thuis.

Twee maanden geleden kreeg pastoor Claessens een telefoontje van de archivaris van het bisdom Antwerpen. Een familie uit Antwerpen had de kerkschatten uit de gesloopte kerk van Wilmarsdonk staan. Wilde de pastoor ze terug hebben? “Daar moest ik geen twee keer over nadenken. Wij zijn immers de erfgenamen van de Sint-Laurentiusparochie in Wilmarsdonk”, vertelt André Claessens.

Schoonbroek

Drie zilveren canonborden en een tabernakel verhuisden naar de parochie in Schoonbroek. “Een tabernakel is een brandkast waarin de geconsacreerde hosties worden bewaard. Het dateert waarschijnlijk van na de Eerste Wereldoorlog. De zilveren altaartabellen zijn de spiekbriefjes voor de pastoor tijdens de vieringen en ik schat ze veel ouder, misschien wel 18de-eeuws. We wisten niet eens dat ze bestonden, want ze zijn niet terug te vinden op de inventarislijst van de kerk van Wilmarsdonk.”

De vader van het gezin uit Antwerpen en de laatste pastoor van Wilmarsdonk waren familie van elkaar. Ze beschikten over een ruime opslagplaats waar het honderd kilo wegende tabernakel en de drie altaartabellen een voorlopige plaats kregen. Na het overlijden van de vader kwamen de schatten boven en namen de kinderen contact op met het bisdom.

Uniek orgel

“Wat ermee gaat gebeuren, weet ik nog niet”, zucht André Claessens. “Wellicht blijven ze hier in de kerk zoals de andere kerkschatten van Wilmarsdonk. Zo hebben we hier een Bremser-orgel, waarvan er nog maar enkele in België zijn. Het moet gerestaureerd worden, net zoals een schilderij, een kruisbeeld en een communiebank. Maar daar hebben we spijtig genoeg het geld niet voor.”

André Claessens zoekt iemand die de geschiedenis van deze schatten mee wilt helpen ontrafelen: 03-541.08.83

GrBo

Gazet van Antwerpen 03/11/08

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s