Wilmarsdonk

Wilmarsdonk is een verdwenen Belgisch polderdorp ten noorden van de stad Antwerpen. In de jaren zestig werd het ontruimd, toen het plaats moest maken voor de uitbreiding van de haven van Antwerpen. In 1966 werden de laatste resten van het het dorp gesloopt, alleen de Gotische toren van de St. Laurentiuskerk bleef staan.

Het grondgebied van de vroegere gemeente Wilmarsdonk vormt (samen met dat van de vroegere gemeenten Oorderen en Oosterweel) onder het postnummer 2030 nu een deel van het district Antwerpen.

Geschiedenis
De plaats werd samen met Ekeren in 1155 voor het eerst vermeld in oorkonden van de Sint-Michielsabdij en fuseerde in 1929 met Antwerpen. Het was gelegen op een zandige opduiking (donk) en was verbonden met Oorderen door de Oordersedijk.

De beruchte slag bij Ekeren op 30 juni 1703, tussen de legers van de Twee Kronen (Frankrijk en Spanje) en de legers van de bondgenoten (Holland en Engeland) vond plaats tussen Muisbroek (Ekeren) en Wilmarsdonk – Oorderen.

In de verschillende archieven werden volgende schrijfwijzen gevonden: Wilmardunc, Wilmarsdunc, Wilmarsdonc, Wilmaersdonck, Wilmaersdonc, Wilmerdonck, Willemerdonck, Wilmersdonck, Wilmarsdonck en Wilmarsdonk.

De inwoners van Wilmarsdonk stonden ook onder hun bijnaam “paddenbuiken” bekend. Deze benaming komt van een Antwerps patriciërsgeslacht Paddebuc, waarvan de voornaam van een zekere Wilmarus Paddebuc de familienaam Wilmaers werd. Van de familie Wilmaers zijn velen schepen van de stad Antwerpen geweest en zij bezaten veel gronden in het noorden van Antwerpen. Waarschijnlijk ligt hier de oorsprong van de benaming Wilmarsdonk.

Bezienswaardigheden

Wilmarsdonk tijdens de afbraak in 1966.

 De kerktoren van Wilmarsdonk staat er verlaten bij in het (nog) onopgespoten landschap. Aan de rechterkant is de industrie in aanbouw.

 De Wilmarsstraat in Wilmarsdonk, ca. 1965. Het gebouw rechts met de Belgische vlag is het politiebureau.

Van het vroegere dorp bleef slechts de kerktoren tussen de huidige Wilmarsstraat (in het noorden) en de Nietweg (in het zuiden) als monument bewaard.
Bospolder (ligt gedeeltelijk op voormalig -voor 1927- Wilmarsdonks grondgebied)
Recreatiegebied Muisbroek (Ekerse Putten) (ligt gedeeltelijk op voormalig -voor 1927- Wilmarsdonks grondgebied)

De andere verdwenen polderdorpen: Lillo, Oorderen en Oosterweel.

Een reactie op Wilmarsdonk

  1. Guido Van Dijck zegt:

    geweldig initiatief, mensen.
    mijn familie heeft bijna 200 jaar in Wilmarsdonk en Oorderen gewoond. zelf ben ik er helaas nooit geweest maar de verhalen die in de familie de ronde deden maken dat ik de polderdorpen nog altijd koester als mijn roots. fijn dat dit orgel op deze manier bewaard kan blijven. ik zal jullie zeker steunen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s