Comité ijvert voor restauratie Bremserorgel uit verdwenen polderdorp

Binnen de Sint-Laurentiusparochie, op de grens van Antwerpen en Ekeren, is een comité opgericht, dat ijvert voor de restauratie van het beschermde 17de-eeuwse Bremserorgel. Het orgel is afkomstig uit de Sint Laurentiuskerk van het verdwenen polderdorp Wilmarsdonk. Het comité verkoopt ook bier en chocolade om fondsen te werven.

Naar aanleiding van de havenuitbreiding in de zestiger jaren moest ook het polderdorp Wilmarsdonk verdwijnen. Van de plaatselijke Sint Laurentiuskerk rest vandaag enkel de vervallen kerktoren te midden van containers. Toen het kerkgebouw in 1966 afgebroken werd moest voor het Bremserorgel een oplossing gezocht worden. Nadat het door specialisten zorgvuldig onderzocht werd, is het orgel gedemonteerd en opgeborgen in het Antwerpse Begijnhof. Veel inwoners van de ondertussen verdwenen polderdorpen zochten een nieuw onderkomen in de wijk Schoonbroek, op de grens van Antwerpen en Ekeren. Daar werd ook een nieuwe Sint-Laurentiuskerk gebouwd en is later het Bremserorgel overgedragen aan het kerkbestuur.

Rolls-Royce

Het Bremserorgel werd gebouwd in 1803 en aangekocht door de toenmalige pastoor van Wilmarsdonk. ,,Een Bremserorgel wordt beschouwd als de Rolls-Royse van de orgels. De Duitse orgelbouwerfamilie Bremser vestigde zich in het midden van de 17e eeuw in Mechelen. Van vader Jan Bremser is er nog één orgel bewaard gebleven: in de O-L-Vrouwekerk in Aarschot. Van zijn zoon Blasius bevindt het enige goed bewaard orgel zich hier in de Sint-Laurentiuskerk. In het Antwerpse Elzenveld staat ook een Bremserorgel maar dat is geen origineel maar een kopie’’ zegt orgelkenner Jef Braekmans die het restauratiedossier samenstelde. ,,We schatten de kosten op een goede 200.000 euro. Omdat het orgel geklasseerd is moeten we daarvan zelf tien procent betalen. Van zodra de minister zijn handtekening zet kunnen we de werken aanbesteden. Omdat het allemaal handenarbeid is wordt de uitvoeringstermijn geschat op 400 werkdagen of twee jaar. Nadien krijgt het orgel een centrale plaats achteraan in de kerk. Bij het bouwen van de kerk hebben we trouwens al een extra fundering voorzien op de plaats waar later het orgel moet komen’’ zegt coördinator Bob Van Deun.

Bier en pralines

Het orgelcomité hoopt bedrijven te vinden om te sponsoren en ook particulieren warm te kunnen maken voor het project. ,,We bieden inwoners de mogelijkheid om peter, of meter, te worden van een orgelpijp’’ zegt Bert Van den Bossche. ,,Dit kan vanaf 20 euro. Met meer dan duizend orgelpijpen is er genoeg mogelijkheid’’. Huisbrouwer, en Ekerenaar, Werner Mertens brouwde een Bremserbier, dat te verkrijgen is bij het orgelcomité en in parochiecentrum Sint-Franciscus. De Ekerse chocolatier Geert Bossuyt creëerde Bremserpralines, met een beeltenis van het orgel en gevuld met een ganache van Bremserbier en chocolade. Deze zullen binnenkort in doosjes van vier stuks aangeboden worden.

Bron : Het Laatste Nieuws/De Nieuwe Gazet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s