Ekeren – Orgel Sint-Laurentiuskerk wordt gerestaureerd

In Ekeren is een comité dat zich inzet voor de restauratie van het Bremserorgel in de Sint-Laurentiuskerk. Met verschillende activiteiten zullen daarvoor de nodige centen ingezameld worden.

Het geklasseerde orgel in de Sint-Laurentiuskerk is van de hand van de 17de eeuwe orgelbouwer Blasius Bremser. Het werd gebouwd voor de abdij van de zusters van Nazareth in Lier. De abdij werd echter onder druk van Napoleon gesloten en het orgel verhuisde naar de Sint-Laurentiuskerk van het ondertussen verdwenen dorp Wilmarsdonk. Bij het ter ziele gaan van Wilmarsdonk werd het Bremserorgel geschonken aan de nieuwe Sint-Laurentiuskerk op Schoonbroek. In 1989 werd reeds het fronton van het orgel gerestaureerd. Nu wil het comité ook het orgel zelf restaureren zodat het na een stilte van zo’n vijftig jaar weer zal kunnen bespeeld worden. In 2005 werd daartoe gestart met de opmaak van een subsidiedossier. “Voor de restauratie zal zo’n 225.000 euro nodig zijn. We kunnen rekenen op subsidies van het Vlaams Gewest, de provincie en de stad, maar dienen zelf ook nog te zorgen voor een bedrag van zo’n 25.000 euro”, stelt coördinator Bob Van Deun. “We hopen dat vele bedrijven ons willen sponsoren, maar ook particulieren kunnen een duit in het zakje doen”, stelt PR-man Bert Van den Bossche, “op 7 november houden we van 11 tot 12.30 uur een opendeur in de kerk. De meer dan duizend orgelpijpen zullen uitgestald worden. Wie het juiste aantal raadt, ontvangt een prijs. Het is ook mogelijk om peter van een van de orgelpijpen te worden. Dit kan al vanaf een bedrag van 20 euro.”

Bremserpralines en Bremserbier

Naar aanleiding van het restauratieproject hebben chocolatier Geert Bossuyt en huisbrouwer Werner Mertens Bremserpralines en Bremserbier gecreëerd. De pralines, met afbeelding van het orgel en een ganachevulling met Bremserbier zijn binnenkort te koop bij bakker Bossuyt. Het bier kan u aankopen bij het orgelcomité (bremserorgel.laurentius@telenet.be) of proeven in parochiecentrum Sint-Franciscus. De Bremserlekkernijen zullen ook aangekocht en/of gedegusteerd kunnen worden op de kerstmarkt en op tal van andere activiteiten. Meer info op https://bremserlaurentius.wordpress.com.    (nv)

Bron : Het Aankondigingsblad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s