Pralines en bier moeten orgel Wilmarsdonk redden

Minstens 200.000 euro. Zoveel geld is er nodig om het geklasseerde orgel uit 1670 van de Sint-Laurentiuskerk op Schoonbroek (vlak bij Ekeren) weer bespeelbaar te maken. De kerkraad zelf moet daarvan 10 procent ophoesten. Wil het orgel tegen 2013 opnieuw weerklinken in de kerk, dan moet de kerkraad zo snel mogelijk 20.000 euro vinden. De restauratie zou immers zo’n twee jaar in beslag nemen. Een twintigkoppig Orgelcomité houdt zich intussen specifiek bezig met het sponsorbeleidsplan en heeft al heel wat activiteiten uitgewerkt.

Werner Mertens van huisbrouwerij De 3 Vaten aan de Herautenlaan brouwde speciaal voor deze gelegenheid flesjes Bremserbier. Het bier zal verkocht worden op festiviteiten als de kerstmarkt, in het ontmoetingscentrum van Sint-Franciscus Rozemaai en via het Orgelcomité.

Voor de Bremserpralines zorgt Geert Bossuyt. Hij maakte pralines met een speciale biervulling en met foto’s van het orgel op. Ze zullen te verkrijgen zijn in doosjes van vier bij bakkerij Bossuyt en op verschillende festiviteiten.

Voor twintig euro kan u peter of meter van een orgelpijp worden.

Zondag 7 november van 11 tot 12.30u stelt het Orgelcomité alle beschikbare orgelpijpen tentoon in de kerk. Bezoekers kunnen raden naar het aantal orgelpijpen en krijgen info over het restauratieproject.

Donderdag 2 december om 19.30u is er een benefietconcert in de Sint-Laurentiuskerk van Schoonbroek.

bremserlaurentius.wordpress.com

www.bakkerijbossuyt.be

www.3vaten.be

In de jaren 60 werd het orgel van de Sint-Laurentiuskerk van het verdwenen polderdorp Wilmarsdonk overgemaakt aan de nieuwe kerkraad van Sint-Laurentius in Schoonbroek. Toen in 1966 de kerk tegen de grond ging, werden het orgel en de pijpen opgeborgen in het Antwerpse Begijnhof. In 1981 werd het orgel overgedragen aan het kerkbestuur van de nieuwe Sint-Laurentiuskerk op Schoonbroek.

Bron : Gazet van Antwerpen 29-10-2010

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s