Meter

Cristel Demeulder,
sopraan-concertzangeres,
meter van het orgelproject.

Het Bremserorgel uit Wilmarsdonk, een pareltje in het Vlaamse orgellandschap, krijgt een verdiende plaats in de Sint-Laurentiuskerk van Schoonbroek/Antwerpen, dankzij de koesterende inzet van een dynamisch comité. In stilte is de eerste fase afgewerkt. Het fronton is reeds te bewonderen… het oog kan al genieten.

De volgende stap richt zich tot het oor. Het instrument in al zijn pracht laten klinken vraagt echter een grote financiële inspanning. Om meer aandacht te vestigen op deze fase worden er initiatieven genomen van allerlei aard. Zo krijgt u niet alleen de gelegenheid om orgelpijpen te sponsoren van waaruit rijke klanken het oor zullen  bereiken, maar kan u ook de smaakzin prikkelen door het Bremserbier en Bremserpralines te proeven.

Een meter en peter ruggesteunen het enthousiaste comité. Met veel plezier ben ik ingegaan op de vraag van Robert Van Deun, coördinator en bezieler van het project, om het meterschap op mij te nemen. Het is een hele eer!

Als zangeres heb ik het genoegen om uitzonderlijk veel te concerteren  met orgelbegeleiding (zie www.sopraan.eu  & www.calcant.be)  Door deze jarenlange samenwerking besef ik ten volle het unieke van elk instrument en bewonder  het vakmanschap van de orgelbouwers. 

Het is een leerschool onze ‘Vox Humana’ te mengen en te kleuren met de orgelregisters. Ik ervaar dit als een uitdaging! Daarom boeit het eindresultaat van deze restauratie me zeer.
Met veel sympathie moedig ik alle initiatieven aan om dit verrukke-lijk instrument in al zijn glorie weer te laten klinken ‘ter ere van God’ en alle  bezoekers van de Sint-Laurentiuskerk.

Cristel De Meulder, sopraan/concertzangeres

Fotorama-Gent

Cristel De Meulder (www.sopraan.eu) behaalde aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium in Antwerpen de Eerste Prijs Kamermuziek en het Hoger Diploma voor Zang. Aan het Koninklijk Muziekconservatorium in Brussel behaalde ze haar Meestergraad.

Zij specialiseert zich in klankgeoriënteerd zingen bijLut Lemmensen Ingrid Voermans (NL) van het “Lichtenberger Institut für Gesang und Instrumentalspiel” (D).Cristel De Meuldergeeft les aan de Academie voor Muziek en Woord van Hemiksem (Antwerpen).

Zij is de stichter/dirigent van het damesensemble ‘Voces Aequales’.

Haar repertoire omvat een ruime waaier : oratoria, cantates, passies, orkestmissen, kamermuziek en het klassieke religieuze repertoire voor alle gelegenheden.

Haar medewerking als soliste wordt geregeld gevraagd voor diverse projecten van oude tot hedendaagse muziek en dit niet alleen in eigen land maar ook in vele Europese landen. Met een soloprogramma sopraan & orgel gaf zij concerten in de Fillippijnen (‘Bamboo Organ Festival’ te Las Piñas), in Brazilië en Zuid-Afrika. Het Litouwse Festival Sugrizimai nodigde haar uit voor concerten met kanklès en piano. In 2010 gaf zij concerten in o.a. Frankrijk, Duitsland, Italië en een tournee in Japan, Argentinië en Uruguay.

Als lid van het Currende Consort o.l.v. Erik Van Nevel trad zij meermaals solistisch op.

Geregeld verleent zij haar medewerking aan het hedendaagse ensemble ‘Aquarius’ o.l.v. Marc De Smet. Zij creëerde mee de opera ‘Aquarius’ van Karel Goeyvaerts en ‘Treurlied om Kayano’ op tekst van Marcel Pira, getoonzet door de hedendaagse componiste Noor Sommereyns. Met deze productie ging zij in november 2007 naar Japan (o.a. Osaka, Nagasaki, Hiroshima, Tokyo). Haar voorkeur gaat ook uit naar het romantische profane en geestelijke Vlaamse repertoire met werken voor solozang met begeleiding van orgel, harmonium of piano.

Met de organist/klavecinistJan Van Molheeft zij al 3 cd’s uitgebracht met grote bijval ‘Exsultate, Jubilate’ (Famous Sacred Songs),  ‘Tota Pulchra Es’ (Vlaamse religieuze melodieën) en ‘Cantio Sacra’. In 1998 richtten zijde vzwCalcant (www.calcant.be) op. Naast de boeiende orgelprojecten is er een grote vocale inbreng.

Cristel De Meulder is artistiek leider over het Artiestenfonds dat werkzaam is in de St.-Carolus Borromeuskerk(www.artiestenfonds.be) in Antwerpen en werkt mee aan de programmatie van de Feugère-orgelconcerten in de St.-Martinuskerk te Kontich.

Een reactie op Meter

  1. Aangename kennismaking! Alles over het Bremserorgel in de St. Laurentiuskerk van Ekeren hebben wij via onze zoon , Bert en echtgenote, Greet, vernomen op 1/01/2011!
    Wij mochten zelfs al proeven van de lekkere, speciale prentpralientjes en van het heerlijke Bremserbier! Dat was ’n VERRASSEND- HEERLIJK nieuwjaarsgeschenk !
    Wij bestellen zeker bij van deze heerlijkheden en hopen tevens de gelegenheid te krijgen om de gesponserde orgelpijpen te horen zingen ! Bravo voor dit initiatief !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s